Vinterdäcktest - Däcktest 2010/2011 Odubbade Vinterdäck

Vinterdäck Test 2010/2011 | däck test | odubbade vinterdäck test | dubbdäck | däck | vinterdäck |

Är billiga vinterdäck ett bra alternativ?
Bra vinterdäck måste klara fem typer av väglag i vinterdäcktest 2010/2011- snö, is, modd, väta och torr asfalt. Ett billigt vinterdäck är inget bra alternativ för den svenska vintern. Vi Bilägare har testat åtta olika odubbade vinterdäck på den svenska marknaden i ett däcktest:
  1. Dayton DW 510
  2. Gislaved Soft Frost3
  3. Goodyear Ultra Grip Ice+
  4. Kumho Ice Power KW-21
  5. Maxxis Presa Ice
  6. Nankang Snow Viva SV-1
  7. Nordman RS
  8. Nokian Hakkapeliitta R
  9. Nokian Hakkapeliitta 7

Bäst av de testade vinterdäcken 2010 blev Nokian Hakkapeliitta R, som fick omdömet ”Bra på det mesta”. Nokian fick bland annat bra betyg på underlagen snö, is och snöslask. Nokian bromsar bra och man kommer enkelt iväg på snöunderlag. Men framför allt är HKPL R mycket säkert att köra på snö. Det ger tydliga reaktioner på ratt och gas eller broms. Och det är progressivt. Man kan faktiskt bromsa i kurvor utan att tappa kontroll. Styrförmågan är mycket bra. Också på is bromsar däcket bra, är lätt att komma igång med om än inte bäst. Men också här är köregenskaperna på topp. Snömodd klarar Nokian utmärkt. Vid bromsning på våt asfalt placerar sig däremot HKPL R sist. Körprovet går desto bättre. HKPL R är fullständigt odramatiskt och är mycket lättkört om än inte snabbast. Nokian klarar också torr asfalt bra. Det bromsar effektivt och har bra balans och klarar en undanmanöver så bra man rimligen kan begära av ett vinterdäck. Bränsleförbrukningen är lägst av de jämförda däcken. Hakkapeliitta R har sammantaget balanserade egenskaper och fungerar bra på alla underlag.

Sämst blev testets billigaste däck, Nankang Snow Viva SV-1, som endast presterade godkänd på snöslask.
Testet visar även att dubbfria däck presterar ojämnt. Vissa var bra på våt väg, men dåliga på is, och tvärtom.
Ett bra råd är att välja däck utifrån det underlag man oftast kör på. Tidningen testade även ett vanligt dubbdäck som referens, Nokian Hakkapeliitta 7. Detta däck var klart bäst, även om Nokian Hakkapeliitta R inte ligger långt efter resultatmässigt. Läs hela testet här. Se filmen: Webb-TV.

Ladda ner hela Vinterdäcktest 2010 - Däcktest som PDF på Vi Bilägarne.


Video: Test Vinterdäck: bra allmän information om vinterdäck

Läs även dubbat eller odubbat? DN