Byta Däck - dags att byta till vinterdäck!

Bythjul byter hjul - byta däck

Instruktioner på hur du själv byter hjul säkert och smidigt på bilen. Kenneth Tonef, känd från Motorjournalen guidar dig metodiskt genom alla steg så se, lyssna och lär in. Hos Bythjul får du alltid råd och tips gällande däck och fälgar.


Byta Däck
Men vinterdäck (dubbdäck) får användas tidigare än så, nämligen redan från och med 1 oktober och ända fram till 30 april. Om det skulle råda vinterväglag före eller efter denna period så får man ha däcken på även då. Med vinterväglag menar man när det är frost, is, snö eller snömodd på vägbanan.

Vinterväglag
Mönsterdjupet vinterdäck skall vara minst 3 mm för däck som används vid vinterväglag mellan 1 december och 31 mars och för sommardäck gäller 1,6 mm.

Byta däck själv - gör det själv
Om man ska byta däck själv så ska man till att börja med skaffa sig bra verktyg. Dom grejer som följer med bilen kan i bästa fall fungera för att byta däck om du får punktering längs vägen men är inte lämpliga för att byta däck två gånger per år, år efter år.
En bra grundutrustning består av en garagedomkraft, ett dragskaft, och en stålborste. Det kan låta dyrt och avancerat men den totala investeringskostnaden är inte mer än 300 kr. Domkraften behöver du för att lyfta upp bilen på ett säkert sätt. Dragskaftet använder du för att lossa och dra år bultarna som håller hjulet. Stålborsten är bra att ha för att rengöra ytorna där fälgen och bilen möts. Läs att byta däck på SVT.